| home | boten | aankleding | over prideboot | Amsterdam Gay Pride | in de pers | contact

Bijzondere boten

In 2007 was er voor het eerst een "offici‘le" boot met hetero's, een boot met homo's jonger dan 16 jaar (Jong&OUT) begeleid door enkele ouders, een boot met verstandelijk gehandicapten en twee boten met Amsterdamse ambtenaren.

Zaterdag 2 augustus 2008 voer het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en zijn minister Ronald Plasterk, tevens cošrdinerend bewindspersoon voor homo-emancipatie mee, samen met minister Ter Horst en minister Koenders. Ook burgemeester Cohen en de politie in uniform waren voor het eerst tijdens de botenparade aanwezig. Een kleine rel in het kabinet ontstond toen minister van Middelkoop (ChristenUnie) de PvdA provocatie verweet. Minister Plasterk liet daarop weten namens het hele kabinet mee te varen. Er was in 2008 een record aantal van meer dan een half miljoen bezoekers op de been.

Op zaterdag 1 augustus 2009 voeren 80 boten de route van de 14e Canal Parade. De stoet werd geopend door een boot van de gemeente Amsterdam, die voorafgaande aan de tocht door de Prinsengracht zijn tocht startte op het Nieuwe Meer. Op de boot werden tijdens de parade door burgemeester Cohen vijf Nederlands-Amerikaanse homostellen in het huwelijk verbonden.

Op zaterdag 7 augustus 2010 voeren weer tientallen boten de route van de 15e Canal Parade. Het aantal bezoekers was als gevolg van de regen wat minder groot dan vorige jaren, maar er waren toch nog zo'n 380.000 toeschouwers die de bonte stoet bewonderden. Daarmee blijft het een van de grootste evenementen in zijn soort en het verliep in een goede sfeer en zonder incidenten. De stoet werd geopend door een 'Europaboot'. Voorts waren er aan vele thema's gewijde boten, waaronder overheidsinstellingen, bedrijven, politieke partijen, belangengroepen en vele andere homo- en lesbische organisaties. Om een indruk te krijgen van de gevarieerdheid aan boten hier een overzicht.

Aan de botenparade op 6 augustus 2011 deed wederom het maximale aantal van 80 boten mee, waaronder voor het eerst ook een boot van het Ministerie van Defensie en van de Stichting Samen Vooruit, die het thema homoseksualiteit binnen de Hindoestaanse gemeenschap bespreekbaar maakt. De uitzending van de Parade via AT5 en de AVRO trok ca. 900.000 kijkers. Daarnaast was de parade voor het eerst ook wereldwijd live te volgen via YouTube.
Bron: Wikipedia.

Het ontstaan
Organisator ProGay
Bijzondere boten